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Q1. Is NJ’s Dental Amalgam regulation different than the federal EPA requirements?  

In many ways they are similar because EPA modeled the federal requirements after NJ’s 
regulation, however, there are some differences.  Please review the comparison table here.   

Q2. I am exempt under the federal regulation does that make me exempt from NJ’s regulation? 

Probably not.  NJ is requiring that all dental facilities register to establish exemption and obtain an 
exemption certification.  However, if your dental facility does not generate amalgam waste you are 
exempt from the annual certification requirement for amalgam separators.  Please review the 
Dental Rule Comparison sheet for more information. (See here.)  

Q3. The federal regulation does not require me to do anything until 2020.  Why do I have to register 
now? 

The deadlines established in the federal regulations do not apply in NJ.  NJ adopted dental amalgam 
regulations and has been implementing its dental amalgam program since 2007.  Dental facility 
registration has been required since that time and pre-dates the federal regulation.   

Q4. Is there any benefit to registering my dental facility even if I am exempt, and what happens if I 
don’t? 

The main benefit is to obtain an exemption certification for your records and be registered with the 
Department as an exempt facility.  Establishing that status in the Department’s data base will avoid 
needless communications and inspections as well as possible compliance issues. 

Q5. Is there any fee to register? 

No; but failure to register with NJDEP and install/maintain an ISO 11143 compliant amalgam 
separator are punishable by fine and you MAY be required to obtain an SIU permit (>$5000 with 
associated monitoring, etc.). 

Q6. How can I get copies of my previous registrations? 

For those registrations completed in your account, scroll down to the section “My Services – 
Submitted”. On the right-hand side of the table are three columns. The first “Summary” will display 
the Service Summary page. The third (labeled PDF) will display the official Certificate of Registration. 
The column labelled “History” will bring you to the SERVICE HISTORY page where you can get a 
snapshot view of the activities for the selected record. You only need the most recent registration’s 
forms. 

  

http://www.state.nj.us/dep/dwq/pdf/Dental_State_vs_Federal_Rule_Comparison.pdf
http://www.state.nj.us/dep/dwq/pdf/Dental_State_vs_Federal_Rule_Comparison.pdf
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Q7. How big of an Amalgam Collector do we HAVE to install and how often do we HAVE to change the 
Amalgam Separator waste container?  

The Federal Dental Rule has the following requirements: 

§441.30 (a)(1) (ii) The amalgam separator(s) must be sized to accommodate the maximum 
discharge rate of amalgam process wastewater.  

§441.30 (a)(1) (vi) The amalgam retaining units must be replaced in accordance with the 
manufacturer's schedule as specified in the manufacturer's operating manual or when 
the amalgam retaining unit has reached the maximum level, as specified by the 
manufacturer in the operating manual, at which the amalgam separator can perform to 
the specified efficiency, whichever comes first. 

Based on the above, a separator which will handle the volume of flow expected must be installed 
and maintained as per the manufacturer’s specification. In addition, although State and Federal 
regulations do not specify a frequency to changeout the amalgam separator waste container, most 
manufacturer’s specifications require that the separator waste container MUST be changed at least 
on an annual basis to maintain proper operation. 

Q8. Do I have to hire someone to inspect and maintain my separator? 

No, but it is highly recommended to utilize a reputable service that can remove and properly dispose 
any amalgam waste from the separator.  Routine inspection can easily be carried out by a 
designated individual in the dental facility following manufactures recommendations.  Inspection 
and maintenance must be logged and records maintained for 5 yrs.  The Department has developed 
a template for this purpose. 

 


