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Threshold Quantity/Applicability

Q.1.  Should a facility exceeding the threshold quantity for the overall facility, and having a very 
small amount of an EHS in one area of the facility, register the area as a separate process? 
A. Normally, each process that has an EHS must be registered regardless of the quantity of EHS 
present at the process. The owner or operator should determine the number of processes to be 
registered  using  the  process  definition.   Process  is  defined  at  40  CFR 68.3  incorporated  at 
N.J.A.C. 7:31-1.1(a) as “any activity involving a regulated substance including any use, storage,
manufacturing, handling, or on-site movement of such substances, or combination of these 
activities.  For the purposes of this definition, any group of vessels that are interconnected, or  
separate vessels that are located such that a regulated substance could be involved in a potential  
release, shall be considered a single process.”   The U.S.E.P.A. provides guidance on 
determining a process and co-location of separate vessels in “General Guidance on Risk 
Management Programs for Chemical Accident Prevention 40 CFR Part 68),” March 2009, 
Section 1.4.  However, the owner or operator may include the areas containing very small 
amounts of EHS into the registration of another larger process located nearby.  All registered 
processes must have risk management programs with appropriate detail commensurate with the 
complexity of the process.

Q.2. Does the facility have to implement all the risk management program requirements for a 
very small amount of an EHS handled at an area of the facility?
A. Facilities that have an EHS above a threshold quantity at the facility must have a risk 
management program for each process that contains an EHS regardless of the quantity of EHS at 
the process.  However, the depth and complexity of the elements of the risk management 
program will vary depending on the complexity of the individual process. For example, the level 
of detail of risk management program documentation for elements such as process safety 
information, standard operating procedures, process hazard analysis/risk assessment, 
maintenance requirements, and training will be less complex for a storage area than for a 
complex reaction process.

Q.3. A facility uses pentane in its process.  It also has pentane that is in a cleaning 
product/degreaser that the facility uses to maintain equipment.  Would this be regulated?  
A: Unless the substance meets the exemption criteria stated at 40 CFR 68.115 (incorporated by 
reference with specified changes at N.J.A.C. 7:31-6.1(c)2 through 4), it would be regulated.  The 
exemptions are based on the concentration of the regulated substance in the mixture, the National 
Fire Protection Association (NFPA) flammability hazard rating of the mixture, or the purpose for 
which the substance is used. For a flammable mixture with a regulated substance in it, the owner 
or operator must determine whether it meets the criteria of 40 CFR 68.115(a)(2)(i): if the 
concentration of pentane is greater than 1% by weight of the mixture and the mixture has an 
NFPA flammability hazard rating of 4, the entire weight of the substance must be included in the 
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threshold quantity determination.  The uses that are exempted are listed at 40 CFR 68.115(a)(4): 
use as a structural component, use for routine janitorial maintenance, and use by employees of 
foods, drugs, cosmetics, or other personal items. These exemptions would not apply in this case 
because the product is used to maintain equipment.  

Process Hazard Analysis with Risk Assessment (PHA/RA)

Q.4.  When do existing Program 3 facilities have to update their PHA/RA using the amended 
rule requirements of N.J.A.C. 7:31-4.2? 
A: Pursuant to N.J.A.C. 7:31-7.5(g), as of March 16, 2009, the facility must comply with the 
amended PHA/RA rule requirements of N.JA.C. 7:31-4.2 when the next PHA/RA is normally 
due for the 5-year revalidation or for a modification requiring an updated PHA/RA pursuant to 
N.J.A.C. 7:31-4.6(b) and (c).

Q.5. Suppose a facility is currently regulated with an approved risk management program for a 
Table I, Part A EHS (such as chlorine), and it has a newly regulated substance (such as  
propane) or handles another EHS (such as ammonia) for which it is becoming regulated 
because of the facility threshold quantity/applicability amendment.  Next, suppose the 5-year 
PHA/RA for chlorine was due in June 2008.  Does this PHA/RA have to include the newly 
regulated EHS?
A: No, the PHA/RA for the newly regulated EHS does not have to be completed until March 16, 
2010.  The PHA/RA 5-year revalidation for the chlorine must be completed by its June 2008 due 
date.  However, the owner or operator may choose to conduct the PHA/RA for the newly 
regulated EHS earlier, at the same time as the chlorine PHA/RA, so that they are on the same 
schedule.

Q.6. At N.JA.C. 7:31-4.2(b)2 and 3, the rule has been amended to require that toxicity,  
flammability, explosion, and reactivity hazards applicable to the EHS be considered in the risk 
assessment.  Also, the owner or operator must determine if there is an offsite impact using a 
consequence analysis consisting of dispersion analysis, thermal analysis, and overpressure 
analysis applicable to the EHS and scenario.  How should the owner or operator determine 
whether an EHS is flammable? 
A: The Department recommends utilizing the definition of flammable as specified in the OSHA 
Process Safety Management Standard (29 CFR 1910.119(a)(1)(ii), which  regulates flammable 
liquid or gas as defined in 1910.1200(c): 
 "Gas, flammable" means: (A) A gas that, at ambient temperature and pressure, forms a 
flammable mixture with air at a concentration of thirteen (13) percent by volume or less; or (B) 
A gas that, at ambient temperature and pressure, forms a range of flammable mixtures with air 
wider than twelve (12) percent by volume, regardless of the lower limit;
 "Liquid, flammable" means any liquid having a flashpoint below 100 deg. F (37.8 deg. C), 
except any mixture having components with flashpoints of 100 deg. F (37.8 deg. C) or higher, 
the total of which make up 99 percent or more of the total volume of the mixture.

This corresponds to substances that have NFPA 3 and 4 flammability ratings.
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Q.7. Instead of performing the likelihood analysis required at N.J.A.C. 7:31-4.2(c)1, can the 
owner or operator assume that the likelihood is greater than 10-6 releases per year and 
implement risk reduction directly? 
A: The facility would not have to perform the likelihood analysis only if owner or operator 
implements risk reduction measure(s) that eliminate any offsite impact.  

Q.8. If a facility performs a PHA/RA and identifies release scenarios that meet the offsite impact 
and likelihood criteria, how much risk reduction must be implemented pursuant to N.J.A.C. 
7:31-4.2(c)?
A: If the release scenario meets the offsite impact criteria and the likelihood of the scenario is 
greater than 10-6 releases per year, the owner or operator must evaluate risk reduction measures 
which would reduce the likelihood or consequences of the EHS release. Identification of risk 
reduction measures to be evaluated is left to the facility. There is no requirement to evaluate all 
available or a specific number of risk reduction measures. Upon identifying one or more risk 
reduction measures, the facility would then determine which ones are feasible. If the facility 
determines that a risk reduction measure that they have selected to evaluate is feasible, the 
facility would be required to implement that measure on a schedule of their choosing.  

Also, the rule does not require that the risk be reduced down to the offsite consequence or 
10-6 releases per year likelihood.  If the risk reduction implemented at this time does not reduce 
the risk to those criteria, the facility would have to go through the evaluation again at the next 
five-year PHA/RA revalidation.

Program 2

Q.9. When should owner/operators of Program 2 processes begin to submit annual reports 
instead of triennial reports?  What if the next triennial report is not due for a few years from 
now?
A: All former Program 2 facilities must submit an annual/triennial report within the time period 
of March 16, 2010 through March 16, 2011.  The contents of the report, particularly for the 
reporting time period, will vary depending on when the last triennial report was submitted.  For 
example, if the next triennial report due date based on the three-year schedule is sometime 
between March 16, 2010 and March 16, 2011, the triennial report submitted in this time frame 
should report on risk management program implementation during the previous three year 
period. 

 If the next triennial report would have been due after March 16, 2011 based on the 
normal three-year schedule, a report must be submitted between March 16, 2010 and March 16, 
2011.  The due date for this report is 90 days from the anniversary date (month and day).  The 
contents of this report should include information on  risk management program implementation 
during the abbreviated time period (less than three years) from the submittal of the previous 
triennial report.  For example, assume the last triennial report was submitted on the due date of 
June 1, 2008.  The owner or operator must submit the next report by June 1, 2010.

Q.10. Does a former Program 2 facility, now required to be Program 3, have to register as 
Program 3 in their EPA Risk Management Plan? 
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A: The facility should report as Program 2 in their EPA Risk Management Plan.  In their Risk 
Management Plan submitted to New Jersey DEP, the facility should report as Program 3.

Q.11. When should a former Program 2 facility submit an update of their Risk Management 
Plan (RMP) to indicate Program 3?
A: The former Program 2 facility, which is now required to be Program 3, must submit an update 
of their RMP to the Department to indicate that it is now Program 3 by March 16, 2010.  This 
RMP submittal must be a complete update, and it must indicate completion of the Program 3 
Prevention Program items in the RMP.  At the time the facility submits  this updated RMP 
indicating that it is Program 3, all  the Program 3 requirements must be in effect and must  be 
implemented at the facility.

Q.12. When do existing Program 2 facilities have to comply with the amended requirements of  
N.J.A.C. 7:31-4.2?
A: Facilities that were subject to Program 2 before the rule amendments were adopted are 
required to update their risk management program to address the Program 3 rule requirements by 
March 16, 2010.  The former Program 2 facilities previously conducted hazard reviews in 
accordance with 40 CFR 68.50 incorporated by reference at N.J.A.C. 7:31-3.1(a) and 3.5.  These 
facilities should conduct a PHA/RA in accordance with 40 CFR 68.67 incorporated with changes 
at N.J.A.C. 7:31-4.1(c)5, 6, and 7 and N.J.A.C. 7:31-4.2 when the hazard review is normally due 
for the 5-year revalidation or for a modification requiring an updated PHA/RA pursuant to 
N.J.A.C. 7:31-4.6(b) and (c).

Miscellaneous

Q.13. Do petroleum refineries have to reorganize their risk management program 
documentation to coincide with the petroleum refining process unit definition? 
A: The petroleum refining process unit definition at 40 CFR 68.3 incorporated with changes at 
N.J.A.C. 7:31-1.1(c)2ii has been amended to specify that each petroleum refining process unit 
having an EHS present is a single covered process.  The Department does not expect refineries to 
reorganize their risk management program documentation.  However, refineries must revise their 
Risk Management Plan registration to identify the petroleum refining process units as individual 
covered processes.

Q.14.  40 CFR 68.200 with specified changes at N.J.A.C. 7:31-8.1(c)1 requires that mechanical  
integrity/preventive maintenance records be kept for the lifetime of the equipment.  Does an 
owner or operator have to keep preventive maintenance records like oiling of a pump for the life  
of the pump?  Should the owner operator keep records for equipment failures only? Should other 
records like thickness testing be kept for the life of the equipment?  
A: The owner or operator must maintain records for all inspections, breakdowns, repairs and 
replacements of EHS equipment for the life of the equipment.  The purpose of keeping these 
records is to provide a means of data retrieval and analysis to determine the frequency of 
inspections and tests and to evaluate equipment reliability.  Therefore, records of equipment 
failures and other records like thickness testing must be kept for the life of the equipment, but 
records for the oiling of a pump are not required to be kept for the life of the pump. 
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Q.15.  Do letters responding to the Department require the certification specified at N.J.A.C. 
7:31-8.2(c)? 
A: The certification specified at N.J.A.C. 7:31-8.2(c) must accompany any risk management 
program document developed pursuant to the rules that is required to be submitted in the rules or 
that the Department requests to be submitted.  Examples of risk management documents include, 
but are not limited to, annual reports, process safety information documents, standard operating 
procedures, process hazard analysis and risk assessment reports, maintenance and  training 
records, and accident investigation reports.

A correspondence letter to the Department does not require the certification.  However, a 
risk management program document must have the certification if it is enclosed with the letter, 
or the certification should be included within the body of the letter.

Q.16. If a facility is currently regulated for a process with a toxic or flammable EHS and is 
covered with one of the newly regulated EHS (such as a Reactive Hazard Substance mixture that 
becomes covered due to the amended heat of reaction criteria), when would they have to update 
their process safety information and PHA/RA to address the newly regulated EHS? 
A: The owner or operator must update all risk management program documentation to address 
the newly regulated EHS by March 16, 2010, including the process safety information and 
PHA/RA.
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